Pašgatavots vīns nav tikai patīkams dzēriens – tas ir arī aizraujošs un radošs process, kas ļauj iepazīt vīna pasauli tuvāk. Lai gan sākumā vīna darīšana var šķist sarežģīta, patiesībā ar nelielu pacietību un pareiziem instrumentiem ikviens var pagatavot gardu mājas vīnu. Šis ceļvedis palīdzēs tev saprast, kā soli pa solim radīt savu pirmo vīnu – no vīnogu izvēles līdz pirmajam malkam.
Nepieciešamie pamatinstrumenti un sastāvdaļas
Lai sāktu, tev nebūs vajadzīga profesionāla darītava – tikai daži pamata rīki un tīrība. Galvenie instrumenti:
- Fermentācijas trauks – liels stikla vai plastmasas trauks ar vāku.
- Ūdens aizbāznis – lai oglekļa dioksīds varētu izplūst, bet gaiss netiktu iekšā.
- Siets un šļūtene – vīna nokāšanai un pārliešanai.
- Sterilizācijas līdzeklis – trauku un instrumentu tīrībai.
- Pudeles un korķi – uzglabāšanai.
Sastāvdaļas:
- svaigas vīnogas vai citi augļi (āboli, ogas, jāņogas u.c.);
- cukurs (atkarībā no vēlamās salduma pakāpes);
- raugs vīna raudzēšanai;
- ūdens (ja nepieciešams atšķaidīt augļu masu).
1. solis – augļu sagatavošana
Izvēlies nogatavojušās, veselīgas vīnogas vai citus augļus. Nomazgā tos un saspaidi, lai iegūtu sulu. Ja izmanto vīnogas, atstāj arī mizas – tās piešķir krāsu un aromātu.
Pārliecinies, ka trauki un rokas ir tīras, jo jebkuras baktērijas var sabojāt fermentācijas procesu. Ieteicams izmantot sterilizācijas šķīdumu vai karstu ūdeni ar sodu.
2. solis – cukura un rauga pievienošana
Svaigā sulā parasti ir pietiekami daudz cukura, taču, ja vēlies stiprāku vīnu, pievieno nedaudz papildu cukura. Parasti izmanto apmēram 100–200 g uz litru atkarībā no augļu salduma.
Kad cukurs ir izšķīdis, pievieno vīna raugu. Tas atšķiras no parastā cepamā rauga, jo darbojas lēnāk un nodrošina tīrāku, aromātiskāku garšu.
3. solis – fermentācija
Fermentācijas trauku pārklāj ar vāku, ievieto ūdens aizbāzni un atstāj siltā vietā (ap 20–25°C). Pirmās dienas laikā sāksies aktīva burbuļošana – tas nozīmē, ka raugs pārvērš cukuru alkoholā.
Fermentācija ilgst 7–14 dienas atkarībā no temperatūras un augļu daudzuma. Kad burbuļošana apstājas, rauga darbs ir pabeigts. Šajā brīdī vīnu var sākt atdalīt no biezumiem.
4. solis – vīna nokāšana un otrā fermentācija
Kad pirmais posms beidzies, uzmanīgi nolej vīnu, atstājot nogulsnes apakšā. Šim nolūkam izmanto šļūteni vai sietu.
Pārliec vīnu tīrā traukā un atstāj nogatavināties vēsā vietā (10–15°C) vēl 2–3 mēnešus. Šajā laikā vīns kļūs dzidrāks un garša – maigāka. Ja vēlies saldāku vīnu, vari pievienot nedaudz cukura arī šajā posmā, taču jāpārliecinās, ka fermentācija neatjaunojas.
5. solis – pildīšana pudelēs
Kad vīns ir kļuvis dzidrs un nogulsnes vairāk neveidojas, tas ir gatavs pildīšanai. Izmanto sterilizētas stikla pudeles un cieši aizkorķē.
Pudelēs vīns turpina attīstīties – pat mājas apstākļos tas var kļūt labāks ar laiku. Daudzi vīna mīļotāji glabā pudeles 6–12 mēnešus, pirms tās atkorķē.
Kā panākt labāku garšu
- Tīrība – vissvarīgākais nosacījums. Pat neliels netīrums var sabojāt vīnu.
- Pacietība – nesteidzies dzert vīnu uzreiz; tam nepieciešams laiks, lai nobriestu.
- Eksperimentēšana – pievieno medu, garšvielas vai ogu maisījumus, lai radītu savu unikālo garšas versiju.
- Temperatūra – kontrolē fermentāciju, jo pārāk liels karstums var nogalināt raugu.
Biežākās kļūdas iesācējiem
- Pārāk daudz cukura – vīns var kļūt lipīgs un neizfermentēt līdz galam.
- Nepietiekami tīri trauki – rodas nepatīkams aromāts.
- Nepareiza uzglabāšana – pārāk karsta vieta var sabojāt garšu.
- Steiga – īstam vīnam vajadzīgs laiks, lai iegūtu pilnīgu aromātu un garšas līdzsvaru.
Mājas vīna burvība
Mājas vīna darīšana ir lielisks veids, kā izpausties radoši un novērtēt dabas dāvanas. Katrs vīna pagatavošanas mēģinājums sniedz jaunu pieredzi – vienu reizi sanāk svaigs un augļains, citu reizi bagātīgs un dziļš.
Un pats galvenais – šis ir stāsts par pacietību, eksperimentiem un gandarījumu, kad pēc vairāku mēnešu darba vari baudīt paša radītu dzērienu. No dažām vīnogām līdz pilnai glāzei – mājas vīna ražošana ir gan zinātne, gan māksla.
